تعریف آنمی فقر آهن
آنمی فقر آهن نوع معمولی از آنمی است. شرایطی که در آن خون با کمبود سلولهای قرمز سالم مواجه است. سلول های قرمز خون اکسیژن را به بافت های بدن منتقل می کنند.
همان طور که نام این بیماری نشان می دهد، آنمی فقر آهن به دلیل آهن ناکافی در بدن ایجاد می شود. بدون مقادیر کافی آهن، بدن قادر به تولید هموگلوبین کافی نخواهد بود، آهن در سلول های خون توانایی انتقال اکسیژن را میسر می سازد؛ درنتیجه کمبود آهن می تواند منتهی به خستگی یا تنگی نفس گردد.معمولاً آنمی فقر آهن با دریافت مکمل آهن بهبود می یابد. گاهی اوقات درمان های افزون تری برای آنمی فقر آهن ضرورت می یابد، به ویژه اگر فرد دچار خونریزی درونی باشد.
نشانه ها
در ابتدا، آنمی فقرآهن می تواند بسیار خفیف بوده تا حدی که نادیده گرفته شود، اما زمانیکه کمبود آهن در بدن بیشتر می شود و آنمی شدت می یابد، علائم و نشانه های آن نیز تشدید خواهند شد.
علائم آنمی فقرآهن عبارتند از:
- خستگی مفرط
- پوست رنگ پریده
- ضعف
- تنگی نفس
- سردرد
- سرگیجه یا گیجی
- دست و پاهای سرد
- تحریک پذیری
- التهاب یا دردناک شدن زبان
- ناخن های شکننده
- ضربان قلب سریع(طپش قلب)
- میل غیرطبیعی به مواد غیر مغذی مانند یخ، خاک یا نشاسته
- اشتهای ضعیف، به ویژه در نوزادان و کودکان مبتلا به آنمی فقر آهن
- سوزش ناراحت کننده یا احساس مور مور شدن در پاها (سندرم پاهای بیقرار)
علت
آنمی فقرآهن زمانی اتفاق می افتد که بدن شما آهن کافی برای تولید هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین بخشی از سلول های قرمز خون است که رنگ قرمز خون را ایجاد کرده و سلول های قرمز خون را قادر به انتقال خون حاوی اکسیژن در سراسر بدن می سازد. چنانچه آهن کافی مصرف نمی کنید یا چنانچه آهن زیادی از دست می دهید، بدنتان نمی تواند هموگلوبین کافی بسازد و نهایتاً می تواند منجر به آنمی فقر آهن شود.
علل آنمی فقرآهن عبارتند از :
- از دست دهی خون: خون حاوی آهن به شکل سلول های قرمز خون است. بنابراین اگر شما خون از دست بدهید مقداری آهن نیز از دست خواهید داد. زنان با پریودهای سنگین در معرض ریسک آنمی فقر آهن قرار دارند چراکه در طول دوران قاعده گی خون زیادی از دست می دهند. از دست دهی آرام اما مزمن خون در داخل بدن به عنوان مثال از طریق پپتیک اولسر، فتق هیاتال، پولیپ کولون یا سرطان کولورکتال می تواند منجر به آنمی فقر آهن شود. خونریزی معدی روده ای نیز می تواند از مصرف مرتب مسکن هایی مانند آسپیرین منتهی شود.
- کمبود آهن در برنامه غذایی: بدن شما به طور منظم آهن را از غذای دریافتی تان به دست می آورد. چنانچه آهن بسیار اندکی مصرف کنید، در طول زمان بدنتان با کمبود آهن مواجه خواهد شد. نمونه هایی از مواد غذایی غنی از آهن عبارتند از گوشت قرمز، تخم مرغ، سبزیجات برگدار سبز، و مواد غذایی غنی شده با آهن. نوزادان و کودکان نیز جهت رشد و تکامل مناسب، از طریق برنامه غذایی شان به آهن نیاز دارند.
- عدم توانایی در جذب آهن : آهن غذا در روده کوچک شما جذب و به درون جریان خون وارد می شود. نارسایی روده ای مانند بیماری سلیاک که بر توانایی شما در جذب مواد مغذی تاثیرگذار است می تواند باعث بیماری آنمی فقر آهن گردد. چنانچه بخشی از روده کوچک شما بای پس شده و یا از طریق جراحی برداشته شده باشد، برتوانایی بدن تان در جذب آهن و دیگر مواد مغذی تاثیر خواهد داشت.
- بارداری: آنمی فقر آهن در بسیاری از زنان باردار رخ می دهد چرا که ذخایر آهن آنها برای تامین حجم خون افزایش یافته و نیز به عنوان منبعی از هموگلوبین برای جنین در حال رشد مورد نیاز است .