درمان دارویی آنمی فقر آهن
پزشک در جهت درمان آنمی فقر آهن مکمل های آهن را تجویز می کند. همچنین پزشک در صورت لزوم علت زمینه ای کمبود آهن را نیز درمان خواهد کرد.
مکمل های آهن
پزشک قرص های آهن را به منظور تجدید ذخایر آهن بدن تان تجویز می کند. در جهت بهبود درصد جذب آهن موجود در قرص ها، توصیه های زیر را به کار گیرید:
آهن را با معده خالی دریافت کنید. در صورت امکان قرص های آهن خود را در زمان خالی بودن معده دریافت کنید. به هرجهت از آنجائیکه قرص های آهن می توانند باعث ناراحتی معده شوند، لذا در چنین شرایطی قرص های آهن خود را همراه با وعده غذایی دریافت دارید .
قرص های آهن را با ویتامین C دریافت کنید. ویتامین C جذب آهن را بهبود می بخشد. ممکن است پزشک تان دریافت قرص های آهن را با یک لیوان آب پرتقال یا مکمل ویتامین C پیشنهاد کند.
مکمل آهن می تواند منجر به یبوست شود بنابراین پزشک تان ممکن است یک ملین تجویز کند. آهن می تواند رنگ مدفوع شما را تیره متمایل به سیاه کند که یک عارضه جانبی بی خطر است.
کمبود آهن نمی تواند در کوتاه مدت درمان شود. درواقع شما باید مکمل های آهن را تا چندین ماه یا بیشتر دریافت کنید تا ذخایر آهن تان بازسازی شود. به طور کلی، شما یک هفته از پس از درمان شروع به بهتر شدن خواهید کرد. از پزشک خود بپرسید که چه زمانی باید مراجعه کرده تا به منظور اندازه گیری سطوح خونی مجدداً آزمایش خون دهید.
درمان علل زمینه ای کمبود آهن
چنانچه مکمل یاری آهن، سطوح آهن خون شما را افزایش ندهد، احتمالاً آنمی به دلیل منبعی از خونریزی یا مشکلی در جذب آهن است لذا پزشک تان احتیاج به بررسی و درمان می یابد. مشروط بر علت، درمان آنمی فقر آهن می تواند شامل موارد زیر نیز باشد:
- داروهایی مانند داروهای خوراکی ضدبارداری تا جریان شدید پریودی کمرنگ تر شود.
- آنتی بیوتیک ها و دیگر داروها به منظور درمان اولسر پپتیک
- جراحی برای خارج ساختن پولیپ، تومور یا فیبروم خونریزی
- چنانچه آنمی فقر آهن شدید باشد، انتقال خون می تواند به سرعت به جایگزینی آهن و هموگلوبین کمک کند.
نکات تغذیه ای
شما می توانید ریسک آنمی فقر آهن را با انتخاب مواد غذایی غنی از آهن کاهش دهید.
مواد غذایی غنی از آهن عبارتند از :
- حبوبات
- نان ها، پاستاها و غلات غنی شده با آهن
- نخودفرنگی
- ماکیان
- گوشت قرمز
- غذاهای دریایی
- بدن آهن بیشتری را از گوشت نسبت به دیگر منابع جذب می کند.
چنانچه انتخابتان این است که گوشت نخورید، بایستی دریافت تان از مواد غذایی گیاهی غنی از آهن را افزایش داده تا مقادیر آهنی مشابه با فردی که گوشت می خورد جذب کرده باشید. - مواد غذایی حاوی ویتامین C انتخاب کنید تا جذب آهن را افزایش دهید.
- شما می توانید جذب آهن توسط بدنتان را با نوشیدن آب مرکبات یا دیگر مواد غذایی غنی از ویتامین C در حین خورن مواد غذایی غنی از آهن، افزایش دهید.
- ویتامین C موجود در آب مرکبات مانند آب پرتقال به جذب بهتر آهن غذایی توسط بدن کمک می کند.
- مواد غذایی غنی از ویتامین C نیز عبارتند از:
- بروکلی
- گریپ فروت
- کیوی
- سبزیجات برگدار
- انبه
- خربزه و هندوانه
- پرتقال
- فلفل
- توت فرنگی
- گوجه فرنگی